top of page

ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Κέας .

"Τετράπολις 2013" είναι ο τίτλος του κύκλου εκδηλώσεων πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, που ξεκίνησε τον Ιούνιο στο νησί της Κέας με επίκεντρο το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, το ιστορικό μοτέλ “ Η Τζιά μας” στην παραλία της Κορησσίας.

Με επίκεντρο κάθε φορά ένα ιστορικό μέρος του νησιού, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κέας φιλοδοξεί να διοργανώνει σημαντικές πολιτιστικές δράσεις, που συνδιάζουν νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης με την παράδοση, την ιστορία και τα έθιμα του νησιού.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ οι καλλιτέχνες Cacao Rocks, Dimitris Taxis,Yiakou Ser & WD δημιούργησαν στους τοίχους του μοτέλ, τέσσερις τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τις αρχαίες πόλεις της Κέας (Ιουλίδα, Κορησσία, Ποιήεσσα & Καρθαία) σε διάφορα σημεία του Μοτέλ. Επίσης στην πλαϊνή όψη του κτιρίου ο καλλιτέχνης b. ζωγράφισε την βασική τοιχογραφία του Φεστιβάλ "Υδρούσα", παλιότερη ονομασία της Κέας κατά την περίοδο της αρχαιότητας λόγω των πολλών νερών και της πυκνής της βλάστησης.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οι καλλιτέχνες b., George Callas, Cacao Rocks, Ino, Ser, Simoni, Dimitris Taxis, The Krah, Alexandros Vasmoulakis, WD, Woozy & Yiakou έκθεσαν έργα τους στην γκαλερί Αrt s.a. (Βουρκάρι Κέας).

Παράλληλες δράσεις-εκδηλώσεις που εντάχθηκαν στο Φεστιβάλ ήταν ο "Κλήδονας" από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Σιμωνίδης ο Κείος ". Ένα αρχαίο έθιμο που κάθε χρόνο αναβιώνει μέσα από ένα παραδοσιακό πανηγύρι με τσαμπούνες και τουμπί από λαϊκούς Τζιώτες οργανοπαίκτες με την συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου .

Το Σάββατο 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε "Αφήγηση παραμυθιών για παιδιά και μεγάλους" από τo Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών στην παραλία της Κορησσιάς . Τα παραμύθια εμπνευσμένα απο τις φιγούρες των τοιχογραφιών του Φεστιβάλ αφηγήθηκαν οι Ηλίας Γιαννικόπουλος και Γιώργος Ευγενικός.

Ενδιαφέρον είχαν τα workshops που έγιναν για τα παιδιά. Έμαθαν για την ιστορία του graffiti και της street art, έπαιξαν και ζωγράφισαν τον δικό τους τοίχο με την βοήθεια και καθοδήγηση των καλλιτεχνών.

Όλες τις μέρες οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά το έργο των καλλιτεχνών στην εξέλιξή του.

Με μεγάλο ενθουσιασμό οι κάτοικοι του νησιού και ιδίως οι μικροί μας φίλοι ένιωσαν την μαγεία της τέχνης του δρόμου, αντάλλαξαν απόψεις, έμαθαν και επηρεάστην απο τη τέχνη αυτή. Εάν και ζωγραφιές σαν και αυτές συναντάμε πιο συχνά στις μεγάλες πόλεις όλου του κόσμου, κατάφεραν να ενταχθούν αρμονικά στο κυκλαδίτικο τοπίο. Με τα έργα και την ενέργειά τους οι καλλιτέχνες κατάφεραν να δώσουν ζωή και να ομορφήνουν το κτίριο του μοτέλ.

Το Τετράπολις είναι μία πρωτοβουλία της Σωτηρίας Αντωνοπούλου της γκαλερί art s.a. με την πολύτιμη συνεργασία του Stigma Lab υπό την αιγίδα του Δήμου Κέας. Σκοπός μας είναι να καθιερωθεί το Φεστιβάλ ως μια λαμπερή γιορτή πολιτισμού γεμάτη κέφι και φαντασία με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Πιστεύουμε οτι η επιτυχία του θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για την προβολή του νησιού, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα σε όλους μας να απολαύσουμε μοναδικές στιγμές πολιτισμού.

Θα θέλαμε απο καρδιάς να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο της Τζιάς που με αγάπη και ενθουσιασμό αγκάλισε τους καλλιτέχνες και την δουλειά τους.

Ευχαριστούμε επίσης το Δήμο Κέας που έθεσε το Φεστιβάλ υπό την αιγίδα του, αλλά και για την παραχώρηση του χώρου του Μοτέλ για την φιλοξενία όλων όσων εργάστηκαν για την πραγματοποιήσή του.

Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κέας για την υποστήριξή του και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε στην υλοποίηση της ιδέας αυτής.

Την γραφίστρια Σάνδρα Ρακοπούλου για την γραφιστική επιμέλεια των εντύπων.

Την Βίκη Γροσομανίδη για την βοήθειά της στην προετοιμασία του χώρου.

Τις Ισπανίδες Noemi Royo Garzaran και Soledad Ayuga Parrilla, απο το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης για την πολύτιμη βοήθειά τους στην κάλυψη του φωτογραφικού ρεπορτάζ και την Γαλλίδα Aliκι doT για την δημιουργία βίντεο με εικόνες απο το νησί και τις δράσεις του Φεστιβάλ.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page